Kunstig intelligens
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

I emnets andre forelesning hadde vi om kunstig intelligens med Arne Krokan. Kunstig intelligens er et tema som vi stadig hører mer og mer om. Kunstig intelligens kan spores helt tilbake til Alan Turing og hans arbeid med turing testen. Men hva er egentlig kunstig intelligens? Det finnes flere forskjellige definisjoner på kunstig intelligens. SNL sier kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende fremstår intelligent. Jeg syntes den definisjonen var enkel og grei.

Maskinlæring

Maskinlæring er en viktig underkategori. Det er systemer som lærer sakte, men sikkert. Det kan sammenlignes med ett menneske som lærer seg gitar. Det finnes to typer maskinlæring, overvåket og uovervåket. Overvåket maskinlæring vil si at systemet har en lærer. Så når den løser en oppgave får den riktig eller galt av læreren etterpå. F.eks en bildeanalyse, hvor det blir presentert en katt og en hund. For hver oppgave systemet gjennomfører vil det bli lettere neste gang. Når man har gjennomført tusenvis av katte- og hundebilder bil systemet selv klare å velge riktig uten hjelp fra læreren. Overvåket maskinlæring er en tidtakende og dyr prosess fordi det må overvåkes av et menneske hele tiden, derfor forskes det mye på såkalt uovervåket maskinlæring hvor systemet trenes automatisk uten menneskelig input.

Et eksempel på maskinlæring er Google. Der brukes maskinlæring aktivt for å gi bedre og nøyaktige resultater når man søker på et ord. Google bruker også maskinlæring i bildesøk funksjonen dems. Der systemet har lært seg å kjenne igjen bilder og sammenligne det med andre bilder for å gi deg et svar. Det kan være at du søker bildet for å finne hvor det opprinnelig ble postet på internett og med maskinlæring gjennom Googles bildesøk får du svar.

Et annet eksempel for kunstig intelligens er chatbots og selvkjørende biler. Chatbots er nokså harmløse da de i hovedsak letter arbeidet for bedrifter ved at kunder kun chatter med roboter. Det kan være å raskt sperre et kort hos en bank eller for å bli videresendt til rett avdeling hvor et menneske tar chatten videre. Mens kunstig intelligens i selvkjørende biler tar avgjørelser som kan stå mellom liv og død.

Etikk og moral

Jeg vil snakke om de etiske og moralske problemstillingene kunstig intelligens bringer opp. Det er ingen tvil om at kunstig intelligens kommer til å spille en stor rolle i fremtiden. Tesla og Google utvikler selvkjørende biler og bedrifter bruker chatbotter hvor kundene ikke merker at de snakker med en maskin og ikke en person.

Kunstig intelligens brukt i en chatbot er jo harmløst. Den tar ingen valg som kan skade andre, men en selvkjørende bil som bruker kunstig intelligens kan havne i situasjoner hvor moralske og etiske problemstillinger blir et tema. Artikkelen «Hva skjer når selvstyrte biler skal bestemme over liv og død» handler om nettopp dette. Jeg fant artikkelen veldig interessant fordi kan egentlig en maskin ta dette valget og hvem har ansvaret for valget maskinen tar? Er det eieren av bilen, utvikleren av maskinvaren eller er det selgeren av bilen?

Trolley problemet

Det første man tenker er kanskje at vi programmerer bare bilen til å ikke kunne for eksempel kjøre over noen. Og ja det er en logisk tanke det, men det finnes situasjoner hvor bilen blir tvunget til å kjøre over noen. Artikkelen trekker frem «Trolly problemet«. Det er en problemstilling hvor et tog kjører mot 5 personer som er bindt fast til jernbanesporet. Du står ved en sporveksler som kan lede toget over mot et sidespor, men der ligger en annen person bindt fast. Hva gjør man? Her kan man også putte inn mange variabler. F.eks er de kriminelle, er de unge eller gamle eller om du kjenner noen? På samme måte kan man sette en selvkjørende bil i en likende situasjon. En bil kjører nedover en gate, plutselig går 4 personer på rødt lys over veien. Bilen rekker ikke å stoppe. Skal maskinen beskytte passasjerene for en hver pris eller skal bilen kræsje og beskytte de som gikk på rødt lys? Hva om det er 2 leger og 2 gravide som går over veien eller hva om det er 4 kriminelle?

Illustrasjon: McGeddon

Problemstillingene for hva selvkjørende biler skal velge mellom er endeløse og hva skal bestemme hvilke forutsetninger bilen skal ta? Er det mennesker som skal sette regler for det og hvordan vet vi at menneskene som setter reglene vektlegger de riktige moralske grunnene? Spørsmålene rundt kunstig intelligens, dens moralske evne, etiske evne og sosiologiske evne er endeløse, men likevel fortsetter utviklingen i rekordfart.

Alle disse spørsmålene og svarene finner jeg utrolig interessant. Filosofer har diskutert tankeeksperimentet i en årrekke, men det er først de siste årene det har blitt ekstra relevant når det snart ikke bare er et tankeeksperiment, men et reelt problem vi må finne svaret på. Jeg tror det blir ekstremt spennende å følge diskusjonen og utviklingen rundt kunstig intelligens, både i biler og andre ting, fremover.

/Sivert

Kilder

2 Comments

 1. Fredrikke Linnea Eriksson

  Kjempe bra jobbet med innlegget Sivert!
  Her har du fått med mye interessant og mange spennende kilder, det er kjempe fint. Innlegget ditt er også oversiktlig og fint, og jeg ser at du har strukturert det veldig bra med underoverskrifter og et bilde.
  Når du refererer til en annen tekst, nettside, artikkel, e.l, kan du gjerne skrive at SNL(eller forfatteren som har skrevet artikkelen i SNL) definerer (fremfor «sier»). Dette er åpenbart veldig småpirk fra min side, men tenker at det kan være greit å ha med seg videre.
  Ellers synes jeg du har fine refleksjoner og har skrevet et veldig bra innlegg:)
  Forsett sånn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.